2η σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο η Ελλάδα στις Περιβαλλοντικές Επιδόσεις Λιμένων

Περιβαλλοντικά Πιστοποιητικά PERS απονέμονται σε 4 ακόμα ελληνικά λιμάνια

Νέα τέσσερα «πράσινα» ελληνικά λιμάνια έλαβαν τη περιβαλλοντική πιστοποίηση PERS(Port Environmental Review System) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφορών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο.

Oι αρμόδιες λιμενικές αρχές κατέθεσαν τους φακέλους τους στον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα πιστοποίησης Lloyds Register Quality Assurance, ο οποίος ανέλαβε να διεκπεραιώσει το έργο στα πλαίσια συνεργασίας του με τoν ESPO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων)

Οι ελληνικοί λιμένες στους οποίους απονεμήθηκε το πιστοποιητικό PERS είναι η Κέρκυρα, ο Βόλος, το Πόρτο Λάγος και η Καβάλα. Στην εκδήλωση έλαβε το ίδιο πιστοποιητικό και το ιταλικό λιμάνι Piombino. Την πιστοποίηση PERS κατέχουν ήδη δύο ακόμα λιμάνια της χώρας, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς.

Με τα νέα πιστοποιημένα λιμάνια κατά PERS, μέλη του δικτύου των ECOPORTS, η χώρα μας ανέρχεται στις πρώτες, πανευρωπαϊκά, θέσεις, γεγονός που δείχνει την ουσιαστική πρόοδο που πραγματοποιείται στα ζητήματα αυτά. Σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσίασε ο Dr. Chris Wooldridge, Senior Lecturer του Πανεπιστημίου Cardiff, αναλύοντας στοιχεία της βάσης δεδομένων ECOPORTS του ESPO σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικές επιδόσεις λιμένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμέσως μετά την τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων.

Η πιστοποίηση κατά PERS αποτελεί ιδανική βάση για την μετέπειτα πιστοποίηση των λιμένων κατά ISO14001 και EMAS καθώς, αν και περισσότερο ελαστική όσον αφορά την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, δεσμεύει τις αρμόδιες αρχές να παρουσιάζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεις προόδου, στις οποίες διαπιστώνεται ότι ενδιαφέρονται να εντοπίσουν και στη συνέχεια να λύσουν τα θαλάσσια και παράκτια προβλήματά τους.

Διαβάστε το πλήρες δελτίο τύπου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιστοποίηση κατά PERS αλλά και την πιστοποίηση ως προς ISO14001 & EMAS επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 210 4580904, ή μέσω email στο: piraeus-qa-services@lr.org